lördag 12 mars 2011

The Pressure Zone

År 1980 introducerar företaget Crown International den första PZM-mikrofonen. PZM står för Pressure Zone Microphone och är nu ett trademark. Mikrofonen är en kondesatormikrofon där membranet ligger emot en metallplatta. Genom att placera mikrofonens membran i en parallell riktning emot metallplattan så kommer ljudkällans direkta- och reflekterade ljudvågor samtidigt nå mikrofonen i fas. Resultatet får ofta en balanserad karaktär av rummet som inspelningen är gjord i.

1980 - Crowns första PZM-mikrofon


En icke tryck-zone mikrofon placerad nära en hård yta kommer plocka upp de direkta ljudvågorna från ljudkällan och rummets reflektioner som PZM mikrofonen. Problemet som vanligtvis uppstå är konstruktiv och desktruktiv inteferens bland vissa ljudvågor. Det är detta som kan komm att ge en s.k. kamfiltrering. Ljudinformationen som mikrofonen tar upp kommer därför släcka ut eller förstärka vissa frekvenser. Fördröjningen från reflektionerna vid gränsytan där mebranet fångar upp ljudet kommer att vara från cirka 0,1 - 2 ms beroende på hur lång mikrofonen är placerad från den hårda ytan (vanligtvis i närheten av vägg eller golv). Med en längd runt t. ex. 5 cm kommer frekvenser runt 6000Hz antagligen bli drabbade då de troligtvis kan hamna ur fas av reflektionerna och direktljudet. Denna förändring är inte särskilt stor och kan vara svår att upptäcka om det inte finns en annan mikrofon att jämnföra med. Vanligtvis kan det bli ett bra resultat även med en icke tryck-zone mikrofon.

PZM mikrofonens syfte var främst att undvika denna interferens bland ljudvågor. Eftersom membranet ligger precis vid reflektionsytan eller s.k. the pressure zone, så kommer reflektionerna förstärka ljudkällans orginalsignal och det är då det blir intressant. Vid inspelning av trummor kan rumsmikrofonen få en bättre klang när denna teknik utnyttjas och inte så stökig om mikrofonplaceringen skulle vara cirka 1 meters höjd över golvet där det vanligtvis är mer skramlig virvel och bastrumma. Att lägga mikrofonen på golvet en bit ifrån ljudkällan kan återspegla rummets klang så som det låter och är ett bra sätt att spara mikrofonstativ på.

På min skiss nedan (bild nr 2) visar hur inspelning av någon typ av förstärkare kan bli drabbade av interferens bland frekvenserna. På första bilden får mikrofonen två ljudkällor att ta emot vid två olika tillfällen, en från förstärkaren och en från golvets reflektioner. Om inte golvtekniken ger ett bra resultat så bör förstärkaren höjas upp från golvet t. ex. på en pall för att unvika kamfilter. På bild nr 3 ser vi två gitarrförstärkare uppställda på en back och en annan högtalarlåda.

bild nr 2 The Boundary effect

bild nr 3 Amps on amps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar